dinsdag 13 januari 2015

Klein leed

Gert, Peter, Rene en Bas zijn vier West Friese broers. Alle vier wonen ze in hetzelfde dorp en werken ze op dezelfde fabriek. Er was een tijd dat deze broers alles met elkaar deden, lief en leed met elkaar deelden en, zoals het met broers vaak gaat, elkaars beste vrienden waren. Tot die ene fatale dag een jaar of acht geleden. Die dag die alles zou veranderen en de kaarten tussen deze broers duchtig opnieuw geschud zouden worden. Die ene rampzalige dag waarin de band tussen de vier broers voor een onwaarschijnlijke beproeving zou komen te staan. 

De broers, drie van de vier vader van een gezin, hadden namelijk het plan gevat er gezamenlijk op uit te trekken naar Disneyland Parijs. En precies dat ogenschijnlijk gezellige plan zou de band tussen broers voorgoed veranderen. Natuurlijk, over het uitstapje op zich waren ze het gevieren roerend eens. Het was het te kiezen vervoersmiddel dat danig roet in het eten zou gooien. Gert, Peter en Rene wilden de reis namelijk per vliegtuig afleggen daar waar Bas het gewoon lekker met de auto wilde doen. U zult begrijpen: een dergelijk fundamenteel meningsverschil zijn de vier broers tot op de dag van vandaag nooit te boven gekomen. 

En zo kwam het dat de eens zo onafscheidelijke broers in een familievete terecht kwamen die ze de afgelopen acht jaren in die dramatische tweedeling bracht, die de ooit onbreekbaar geachte broederband op hartverscheurende wijze verbroken had. 

Maar dan gebeurd er iets dat hun leven opnieuw zou kunnen veranderen. Opeens is er een kans dat hetgeen het conglomeraat Disney zo ruw had afgenomen teruggewonnen kan worden. Opeens stuurt den here God zijn speciaal voor familieaangelegenheden uitgeruste engel op de broers af, opeens staat Bert van Leeuwen met z'n crew van het Familiediner voor de deur. Want, zo weten ook Bert en de EO, de bijbel leert hen immers: " Zo gij dan uw gave zult op het altaar offeren, en aldaar gedachtig wordt, dat uw broeder iets tegen u heeft; Laat daar uw gave voor het altaar, en gaat heen, verzoent u eerst met uw broeder, en komt dan en offert uw gave" (Mattheüs 5:23-24).

De eerlijkheid gebiedt me in dezen te verklaren dat ik, daar ik geen religieus mens ben, de EO meestal buiten beschouwing laat tijdens de gemiddelde zapronde en dit derhalve m'n eerste portie van het familiediner was. Direct ben ik onder de indruk van minutieuze voorbereiding van presentator Bert. Al bij het bezoeken van broer Bas op de eerdergenoemde fabriek heeft Bert namelijk drie zeer doordachte items bij zich: een speelgoedvliegtuig, speelgoedauto èn, last but not least, een pluche Mickey Mouse. "Heb je enig idee waarom ik hier ben?" Vraagt Bert semi-ernstig aan broer Bas. Broer Bas, misschien enigszins beïnvloed door de door Bert meegebrachte spullen, hoeft niet lang na te denken; Bert is hier voor de ruzie tussen hem en zijn broers.

Broer Bas is stellig. Hij wil op geen enkele wijze deelnemen aan het diner, Bas piekert er zogezegd niet over. Net zo stellig is Broer Gert zo valt al direct van z'n grimassen af te lezen, ook hij maakt Bert meteen bij aankomst duidelijk dat hij niet in de voor het programma schijnbaar gebruikelijke limousine zal stappen om naar het familiediner te gaan. Broers Rene en Peter zijn wat milder en staan zeker open voor een kans de welhaast magische broederband van weleer middels deze Goddelijke interventie nieuw leven in te blazen.

Dan is het tijd voor de spannende ontknoping van dit zenuwslopende stukje emo-tv. Bert is inmiddels bij het restaurant waar het door de dochters van broers Bas en Peter klaargemaakte diner op de eens zo nauw verweven broers wacht. Daar er twee kampen zijn in deze broederlijke twist zullen er twee limousines arriveren waarvan een ieder op dat moment slechts kan hopen dat enerzijds de broers Gert, Peter en Rene en anderzijds broer Bas er op het aanstaande moment suprême uit zullen stappen. Een ongekende spanning maakt zich van zowel de dochters die dit hele plan beraamt hebben als de kijker meester. 

De eerste limousine stopt. Bert loopt naar het portier. In gedachten schreeuw ik het uit: "Loop door Bert, maak in godesnaam die deur open!" Bert opent het portier, de camera draait tergend langzaam in de juiste positie.... Zijn broers Gert, Peter en Rene ingestapt...? Ja, JA! Al vlug realiseer ik me dat het overbodig enthousiasme is. Dit waren immers slechts de drie broers die het in die afgelopen acht jaar nog steeds prima met elkaar konden vinden. 

Opnieuw komt er een limousine aan. Dit is het moment van de waarheid, dit is de limousine van broer Bas. Ook nu lijkt Bert in slow motion richting het portier te lopen, al even zo langzaam gaat hij met z'n hand naar het portier, opnieuw kiest de camera traag positie... Ik schuif naar het puntje van m'n stoel, de bezwete palmen van m'n handen druk ik inmiddels tegen m'n gelaat.... Broer Bas was immers zo stellig geweest dat hij op geen enkele wijze mee wilde werken... En dan wordt er plots een been naast de limousine geplaatst, ook broer Bas heeft besloten in te stappen! 

Het eens zo onmogelijk geachte plaatje van de vier broers die, toegegeven een tikkeltje ongemakkelijk nog, zij aan zij de conclusie trekken dat het wel eens tijd wordt de lucht te klaren is hartverwarmend in beeld gebracht. 

En zo kwam het dat den here God met behulp van z'n meest trouwe aardse volgeling Bert als bij een (gods)wonder wist te repareren wat Disney zo rücksichtslos had vernietigd. Bert zelf kijkt tevreden toe hoe hij wederom een missie Gods met succes heeft volbracht. Met stille trom verdwijnt Bert vervolgens van het toneel, door naar de volgende ontwrichte familie waarschijnlijk. Bert's goddelijke werk is immers nooit gedaan. Daar waar er een familie in onmin leeft, daar verschijnt Bert. 

Maar voor vanavond is Bert z'n werk gedaan. Voor vanavond is het eind goed, al goed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten